ICT in eigen huis houden of extern beleggen. Wat wordt het?

Veel bedrijven worden overweldigd door alle verhalen die er op ze af komen over de cloud: altijd en overal kunnen inloggen op de werkomgeving, lagere kosten en meer flexibiliteit. Wie wil dat niet? Het lijkt allemaal zo mooi, maar er zijn nog steeds veel bedrijven die hun software op eigen servers hebben draaien en daar tevreden mee zijn. Waarom zouden ze overstappen? We zetten de voor- en nadelen ervan op een rijtje.

Alles veilig en vertrouwd in eigen huis

Heb je een stabiel bedrijf dat producten of diensten levert die door de tijd nauwelijks veranderen? Is er recentelijk nog fors geïnvesteerd in de infrastructuur en hoeven er voorlopig geen major upgrades meer gedaan te worden? Vind je het belangrijk om de volledige controle te houden over je ICT omgeving en niet afhankelijk te zijn van een externe provider? In dat geval ligt het niet voor de hand om je omgeving in de cloud onder te brengen maar kun je beter alles in eigen huis houden.

De mogelijkheden van de cloud

De cloud is met name geschikt voor organisaties die steeds in beweging zijn en flexibel met veranderingen om moeten kunnen omgaan. Het is ideaal voor bedrijven die willen groeien omdat het de flexibiliteit geeft om eenvoudig op te schalen of om nieuwe features toe te voegen.

Bij het maken van een keuze spelen kostenaspecten vaak een grote rol. Met een overstap naar de cloud worden investeringen in hardware, licenties of serverruimte verleden tijd. Ook de personeelskosten ICT gaan vaak omlaag omdat er minder interne ICT medewerkers nodig zijn om de omgeving draaiend te houden. In plaats daarvan betaal je de provider een bedrag voor de capaciteit die je afneemt. Hoewel die kosten in de regel op papier altijd lager uitpakken, is het altijd verstandig van tevoren een goede financiële analyse te maken wat een overstap in de praktijk betekent.

Ook de cloud heeft zijn nadelen

Natuurlijk zijn er ook minpunten aan een overstap op de cloud: Er kunnen nieuwe security risico’s ontstaan door het gebruik van internet die aangepakt moeten worden. Ook heb je als bedrijf geen volledige controle meer over je ICT omgeving. Je geeft de verantwoordelijkheid voor een groot deel uit handen: het maken van backups, het monitoren van de security, het finetunen van de performance, het updaten van software etc… Deze taken worden voortaan achter de schermen door de provider gedaan terwijl je eigen medewerkers zich focussen op de corebusiness van je bedrijf.

Het beste van twee werelden

De keuze tussen uitbesteden of alles in eigen hand houden, is in de praktijk vaak niet zo zwart/wit als het lijkt. Er zijn allerlei tussenvormen mogelijk waarbij bepaalde toepassingen in huis blijven terwijl andere in de cloud worden ondergebracht. In veel gevallen is dat een heel verstandige oplossing. Waarom zou je een systeem dat tot volle tevredenheid lokaal draait en waarin veel is geïnvesteerd meteen uitbesteden aan een externe partij? Je kunt bepaalde applicaties prima in huis beheren terwijl je andere in de cloud onderbrengt.

Meer weten?

Wat is voor jouw bedrijf de beste keuze: on premise, the cloud of hybride? Om deze afweging te maken is het belangrijk om je bedrijfsdoelstellingen goed in kaart te brengen en te kiezen voor een oplossing die daarop aansluit. Het overstappen op de cloud is een complex traject waarvoor de nodige IT kennis vereist is. Daarom is het verstandig de mogelijkheden voor uw bedrijf met een specialist te bespreken. Wij van Cloud Avenue helpen u graag!

Share:

Meer artikelen

Winter, het is tijd voor…

Bijna alle bomen hebben hun blad laten vallen. De dagen worden korter, het wordt kouder en we kruipen onder warmere dekens. De cadeautjes gaan weer